Concours Owners Group (COG) Forum

Concours 14 Discussion (C14 / ZG1400 / 1400GTR) => Concours 14 / ZG1400 General Chat and Tech => Topic started by: DUMB A$$ on February 01, 2020, 06:19:31 pm

Title: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 01, 2020, 06:19:31 pm
when engine cold my clutch engages as soon as the lever comes off the grip and difficult to down shift. after I drive around 17 miles to work, engine warm, the clutch is back to normal. I have gravity bleed the line, I have manually bleed the line and bleed with a vacume pump with new fluid and no change.      suggestions....

Dumba$$
Title: Re: clutch issues...
Post by: gpd323 on February 01, 2020, 07:57:01 pm
Did you burp the master cylinder? There is a bleed port on the MC that you crack open just a wee bit, pull the clutch lever just slightly and then close the bleed port. That removes any lingering air in the MC.  :beerchug:
Title: Re: clutch issues...
Post by: gpd323 on February 01, 2020, 07:58:41 pm
Make sure to have a rag around the MC bleed port, brake fluid is very hard on paint and other bits.
Title: Re: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 01, 2020, 08:29:22 pm
yup, I did all that.
Title: Re: clutch issues...
Post by: gpd323 on February 01, 2020, 08:45:38 pm
OK.

Is the fluid level in the reservoir dropping a little bit over time? It would be difficult to notice now that you bled the system, but some of the early ZX14's slave went. Only way to find out was unbolt the slave cover and discover fluid in that cover.

Stock lever? You play with the lever adjustment ring?
Title: Re: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 01, 2020, 08:51:42 pm
Fluid was not low, at upper line. played with knob setting a little and left it on 3. I changed engine oil today and did not notice any signs of a fluid leak.
Title: Re: clutch issues...
Post by: gpd323 on February 01, 2020, 08:53:20 pm
Don't know then. Hope you find the issue.  :beerchug:
Title: Re: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 01, 2020, 09:02:40 pm
me too, thanks
Title: Re: clutch issues...
Post by: strum on February 01, 2020, 09:30:14 pm
What year ,how many miles, how has it been maintained?
Title: Re: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 01, 2020, 10:13:36 pm
2008
38210 miles
no major services that I know of.
I bought from original owner November 2018 with 33k miles.
Title: Re: clutch issues...
Post by: strum on February 02, 2020, 02:23:00 am
I had something like this with mine. its tuff to get all the air out. most likely your issue.
Title: Re: clutch issues...
Post by: C. Moore on February 02, 2020, 10:42:51 am
It is hard to get all the air out of the clutch line. Same issue on the C10. Seems like I always have some tiny bubbles when I finally call it good and tighten the bleeder but I've never had any clutch issues. Does the clutch lever have any slop in it?  I'm wondering about the slave cylinder. Been in there yet?
Title: Re: clutch issues...
Post by: gpd323 on February 03, 2020, 10:39:35 pm
Its got to be air still in the system.  :beerchug:
Title: Re: clutch issues...
Post by: Cali Cruiser on February 04, 2020, 12:03:52 am
Mine has the exact same issue and it seems like the more days it sits the more likely it will act poorly when it’s cold and I go to ride it. When the weather is cold and it has been sitting for days it’s pretty much creeping away with the clutch lever pulled all the way in and then totally fine after several miles/shifts. I suspect bleeding would be the cure but if not I’m interested in knowing what turns out to be the remedy for yours.
Title: Re: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 04, 2020, 03:42:06 pm
2/3/20 ice on windshield this morning and cant engage clutch. Stalled at first stop, clutch knob at positionm 3, moved to position 5 and good to go.
2/4/20 no ice but still cold and knob still on position 5, clutch engages right off the grip. I will pull slave apart and see if I can find something there. I just cant believe it needs more bleeding.
Title: Re: clutch issues...
Post by: dirt_biker on February 04, 2020, 09:50:11 pm
I had the same problem and if I opened up the top of the master cylinder and taped on the lever I could see
Small bubbles coming up out of the whole I bled the clutch and it was perfect until the next day then it did it again( the 2015 C14 only had 12,000 miles on it ) so I took it to the Kawasaki shop and the had to replace the master cylinder, I have not had any more problems  :motonoises:
The shop told me they see this Every once in a while the seals inside get damaged and then they leak air. :-\
Title: Re: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 12, 2020, 10:52:53 pm
If anyone is interested, I ordered a new clutch master piston assy. from partzilla and installed today and clutch is back to normal. good resistance on the lever. I feel good about it working correctly in the morning.

DUMB A$$
Title: Re: clutch issues...
Post by: FTB530 on February 12, 2020, 11:10:18 pm
If anyone is interested, I ordered a new clutch master piston assy. from partzilla and installed today and clutch is back to normal. good resistance on the lever. I feel good about it working correctly in the morning.

DUMB A$$

Good job, was that you I saw last Friday?
Good to know I have a mechanic close by 😂
Title: Re: clutch issues...
Post by: gpd323 on February 13, 2020, 11:18:08 pm
If anyone is interested, I ordered a new clutch master piston assy. from partzilla and installed today and clutch is back to normal. good resistance on the lever. I feel good about it working correctly in the morning.

DUMB A$$

Glad to hear!
Title: Re: clutch issues...
Post by: TireguyfromMA on February 14, 2020, 02:51:46 am
Good to hear you got it fixed!  Did you notice anything unusual, signs of wear, or damage on the old MC piston assy you took out?  Were the seals worn or broken?
Title: Re: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 16, 2020, 07:04:00 pm
The cup seal appeared to be a little flat looking. no wear in the bore.
Title: Re: clutch issues...
Post by: antibus on February 17, 2020, 03:35:28 pm
Glad it's working now. Strange issue though...
Title: Re: clutch issues...
Post by: DUMB A$$ on February 29, 2020, 03:54:59 pm
Im thinking that the bike sat for years and the cup seal just went flat, just a guess though.